WaarzegsterIk kwam haar tegen in een bruine kroeg.
Die cafés worden zeldzaam, en ze worden steeds bruiner…
Ik nam plaats aan een tafeltje aan de rand, bijna tegen de muur met afbladderend streepjesbehang en donkere houten lambrisering.

Ik bestelde een koffie. Die kwam met extra speculaas en een beduimeld kannetje melk. Ik nipte van mijn kopje terwijl ik mijn ogen steels liet ronddwalen over de aanwezige bezoekers.
Aan de toog zaten stamgasten aan hun barkrukken gekleefd, alsof ze daar al jaren hingen. Hun gesprekken waren verstild toen ik was gaan zitten… Ik was een onbekende die hun wereld binnenkwam.
Ze keken sluiks vanuit hun ooghoeken mijn richting uit.

In een duistere hoek, zag ik een merkwaardige gedaante… Ik kon er niet echt iets van maken bij het schemerige amper-licht van een 25 Watts peertje boven haar tafel…
Mijn ogen wenden snel aan het schaarse licht. Ik zag een oud vrouwtje, ze had een jas, een hoed en een sjaal om zich gewikkeld die niet van deze tijd leken. Die sjofele kleren waren haar houvast in een wereld die de hare niet meer was.
Ik zag dat ze kaarten uit haar mouw toverde. En ze wist dat ze mijn aandacht getrokken had…
Ze hield haar hoofd een beetje scheef en knipoogde naar me. Ze schonk me een vreemde trek om haar mond, waarvan ik wist dat het een glimlach was.
Met haar wijsvinger die uit een vingerloze handschoen priemde wenkte ze me… Ze lokte me… ze trok me naar haar tafeltje toe alsof ik aan een leiband hing en ik hiertegen geen enkel verweer had…

Ik kwam aan haar tafeltje en met een miniem handgebaar beval ze me te gaan zitten. Ik nam plaats recht tegenover haar.
Ik werd gehuld in hetzelfde licht als dat waar zij in zat… Alsof we bondgenoten werden in hetzelfde verhaal in eenzelfde wereld in een andere tijd.

Ik liet mijn ogen dwalen over haar verschijning. Ze had diepliggende ogen die staalblauw waren. Ze had gegroefde lippen, met diepe voren en rimpels die haar getekend hadden. Ze leek heel oud, maar had tegelijk iets bijzonder jong… Ik kon er niet echt mijn vinger op leggen, noch voor mezelf de woorden vinden die konden beschrijven welk gevoel ze bij me opwekte.

Toen zei ze met een heel bevallige en jonge, frisse stem in vlekkeloze bewoordingen: ‘zal ik eens je toekomst voorspellen, daar ben je vast wel aan toe… je kan trouwens geen kant uit, je bent alle richting kwijt’…

Vol verbazing knikte ik en ze ging aan de slag.

Ik wens je een fijne dag.
Ook al weet je niet wat deze brengen zal…
Dikke knuffel.
❤️

Een gedachte over “Waarzegster

  1. Dag Clo, Bedankt voor je blog. Beetje vreemd en spannend verhaal. Ik sta open voor de dag en wat die me te bieden heeft. Proberend geen angst te hebben en onbevangen te ontvangen. ❤️😘

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    >

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s