De taal van zomer


Dag lieve lezer, hoe is het met je?
Ik hoop dat het goed met je gaat.

De zomer is echt in de startblokken geschoten.
Al hoop ik dat hij niet al te fel uit de hoek komt.
Hij?
Is de zomer mannelijk?
Zo lijkt het wel…
De zon is vrouwelijk… denk ik…
Alles een beetje evenwichtig verdeeld, dat is altijd wel het beste…

De zomer spreekt zijn eigen kleurentaal. Soms klinkt hij heel overmoedig, is dan eens onbegrijpelijk fel, nodigt ons uit om in een uitbundig kleurenpalet gekleed de zon op te zoeken, of dwingt ons richting schaduw te hollen of puffend de verkoeling van inderhaast dichtgetrokken gordijnen en neergelaten rolluiken te gaan opzoeken en hopen dat de hitte draaglijk blijft.

De zomer doet ons reageren.
Als het te heet wordt, snakken we naar verkoeling.
Als het te koel wordt, hunkeren we naar de zon.

Of het met ouder worden te maken heeft weet ik niet zo goed, maar de zomers die ik me herinner van vroeger, leken altijd ‘gepast’.
Het was nooit te warm of te heet. Regen leek enkel ‘s nachts te komen, wanneer ik sliep.
Zodat ik altijd in mijn blauw sponzen broekje en roze T-shirtje (toen bestond dat woord niet eens) al van ‘s morgens vroeg naar buiten kon hollen, en de godganse dag alleen maar leek te spelen, en bezig zijn met putten graven in de aarde, modderkoeken bakken in de serre, achter kikkers en sprinkhanen aan zat en op mijn rug in het gras naar de wiebelende takken van de bomen in de felblauwe luchten kon liggen kijken…
Niet beseffend dat die tijd ook nooit meer terugkomt…
De tijd leek onbelangrijk en zowat onbestaand…
Alles was een eindeloos aanwezig zijn in het nu, toen.

Wat inderdaad zo is, realiseer ik me nu.
De zomers veranderen, de kikkers en sprinkhanen zijn vaak ver te zoeken. Ik loop allang niet meer in mijn sponzen broekje.
Ik moet meer moeite doen om even, al is het maar heel even, bewust in het nu te zitten, of te zijn.
Ik verander mee met de tijd…
Ik schep mijn eigenste kleurentaal.
Ik kijk naar de zomer en zijn gloed.
Ik word warm vanbinnen.
Door flarden zomerse herinneringen…

Ik wens je een heel fijne dag.
Hou het hoofd koel, en als dat niet je ding is, het mag ook anders hoor…
Dikke knuffel
❤️


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s